Fékbetét - Alkalmazás, típusok, javítások és kérdések

Fékbetét elöl és hátul - ATE, Textar, TRW, Delphi, Brembo, Bosch, Ferodo – online áruházunkban különböző autómárkákhoz, mint például Audi, BMW, Mercedes-Benz, VW, Opel, Renault, Peugeot, Lancia, Alfa, Fiat, Toyota, Seat, Honda, Volvo, és még sok más. A fékbetétek súrlódási anyagból állnak, amelyet egy fém támaszlemezhez alakítanak és ragasztanak vagy nitelnek. Az idő múlásával a súrlódási réteg természetesen elkopik, és időszakos cserét tesz szükségessé. A járműgyártók meghatározzák a betétek minimális vastagságát. Sok jármű felszerelve kopásérzékelőkkel, amelyek figyelmeztetik a vezetőt, amikor a súrlódási réteg a minimális vastagság közelébe ér. Néhány betét kopásjelzőkkel is rendelkezik, amelyek hangot adnak ki, amikor a cserére szükség van.

Ennek ellenére a fékbetétek csak egy elemét képezik a teljes javításnak. Gyakran előfordul, hogy a betétekkel kapcsolatos zaj és egyenetlen kopás nem a betétekből ered, hanem a kopott kísérő alkatrészekből. Olyan alkatrészek, mint a csipeszek, rugók és hézagok, kulcsfontosságú szerepet játszanak a fékbetétek megfelelő, zajtalan és egyenletes működésének biztosításában. Fékbetéteket / placute frana rendelhet minden autóhoz, teherautóhoz vagy motorhoz Románia online áruházából. Kínálatunk tartalmaz betét készleteket kísérő kiegészítőkkel, egyedi alkatrészeket és kiegészítő készleteket, amelyek megkönnyítik a teljes munkát optimális teljesítmény és hosszabb élettartam érdekében a fékbetétek számára. A legtöbb esetben ezeknek az alkatrészeknek az eltávolítása szükséges a betét telepítéséhez - azoknak az új tartozékokkal való helyettesítése biztosítja a legjobb eredményeket az idő és a pénz befektetése szempontjából.

Amikor a legtöbb járművet tervezik, a fékbetét súrlódási anyagának formulázása az "átlagos" vezetőnek "normál" vezetési körülmények között való működését célozza. Azonban, ha a teljesítmény iránti szenvedélyes érdeklődő vagy, valószínűleg nem illik az átlagos profilba. Az agresszív utcai vagy pályás vezetéshez vagy teherautójának vontatásához, szállításához vagy terepjáró kalandokhoz való megerősítéshez tett módosítások azt mutathatják, hogy ezek a fékbetétek nem megfelelőek az Ön használati mintáihoz. Ha növelni szeretné a fékező teljesítményt, tekintse meg változatos kínálatunkat a magas teljesítményű fékbetétek között.

Az eredeti felszerelésű betétek általában elegendőek a kényelmes utazáshoz, napi ingázáshoz és városi vezetéshez, de hiányozhatnak a kanyargós utak, nehéz terhek vontatása vagy magas sebességű és intenzív pályás tevékenységek igényeinek kielégítésében. Az ilyen használat jelentős hőt generál a fékezéshez és a gyorsan mozgó vagy nehéz terhekkel rendelkező járművek megállításához szükséges súrlódás miatt. Ez a hő túlmelegedést és a gyári betétek elhalványulását okozhatja, ami hosszabb fékezési távolságokhoz vezet idővel.

Bemutatunk egy válogatást a különféle vezetői igényeket kielégítő teljesítményfékbetékekből, amelyeket gondosan megfogalmaztak a vezetői szenvedélyek, versenypilóták, gondos teherautótulajdonosok, sürgősségi intézkedéseket végzők és flottakezelők számára. Ezeket a betéteket a legjobb fékbetétgyártók készítették, és széleskörű súrlódási anyagokkal rendelkeznek, hogy megtalálja a tökéletes megfelelést az Ön specifikus igényeihez. Ezek a különleges formulák kerámiákat, alacsony fém tartalmú összetevőket, félmegfémeket és olyan keverékeket foglalnak magukban, amelyek akár aramid ro

Bemutatjuk a gondosan kidolgozott választékunkat a teljesítményfékbetétekből, melyek kielégítik a vezetés iránt lelkesedők, versenypilóták, szorgalmas teherautótulajdonosok, vészhelyzeti válaszadók és flottakezelők igényeit. Ezek a betétek széleskörű súrlódási anyagokkal rendelkeznek, amelyeket a legjobb fékbetétgyártók készítettek, biztosítva, hogy megtalálja a tökéletes megfelelést specifikus igényeihez. Ezek a különleges formulák kerámiákat, alacsony fém tartalmú összetevőket, félmegfémeket és keverékeket foglalnak magukban, amelyek akár aramid rostokat és szénrostokat is tartalmazhatnak. Minden fékbetét készletet úgy terveztek, hogy egyedi tulajdonságok kombinációját nyújtsák. Tehát, akár fokozott fékerőt keres mindennapi járművéhez, alkalmi pályás körözésekhez, terepjáró kalandokhoz egy 4x4-es járművel, vagy egy harmonikus fékező képességű és strapabíró teherautóhoz, választékunkban megtalálhatók az ideális betétek az Ön igényeihez.

Mi is az a fékbetét?

A fékbetét a féktárcsa és a féknyereg között helyezkedik el, hogy csökkentse a fémtől fémen történő súrlódást. Az idő múlásával a betétek cserére szorulnak. Amikor a vezető megnyomja a féket, hallhat egy csikorgó hangot, vagy a jármű egyik oldalra húzódhat. Ezek jelek arra, hogy a betétek elkopottak.

Mikor kell lecserélni a fékbetéteket?

Általában a jármű fékbetéteit 30 000 és 50 000 kilométer között kell lecserélni, míg a féktárcsákat 45 000 és 100 000 kilométer között. Azonban az pontos érték változhat a vezetett terep, az időjárási körülmények és a vezetési stílus függvényében.

A fékbetéteket akkor kell lecserélni, amikor elérte a minimális vastagságot vagy jelentősen elkoptak. A járműgyártók megadják a betétek minimális vastagságára vonatkozó specifikációkat, amelyek egyértelmű jelzésként szolgálnak arra, hogy cserére van szükség, amikor közelítik ezt az értéket. Cserélni kell őket, ha kopásjeleket észlel, például csikorgó hangot hall fékezés közben, egyenetlen oldalra húzódást észlel fékezéskor, vagy szokatlan zajokat hall.

Egy másik jel, hogy a fékbetéteket le kell cserélni, a kopásérzékelők használata lehet. Sok modern jármű rendelkezik érzékelőkkel, amelyek figyelmeztetéseket adnak ki, amikor a betétek jelentős kopást érnek el és cserére szorulnak.

Fontos betartani a járműgyártó által javasolt karbantartási ütemtervet és rendszeresen ellenőrizni a fékrendszert a kopás jelei után, megfelelő intézkedéseket hozva, mielőtt a problémák kritikussá válnának. A rendszeres megelőző karbantartás meghosszabbíthatja a fékbetétek élettartamát, és biztosítja az hatékony és biztonságos fékrendszer működését.

Egyszerű lecserélni a fékeket?

A fékbetét csere viszonylag egyszerűtől a bonyolultabbig terjedhet, attól függően, milyen szintű autós ismerettel rendelkezik, milyen fékeket használ a járműve, és melyik specifikus alkatrészeket kell lecserélni.

Az alapvető fékbetét cseréhez, ha van némi mechanikai ügyessége és a megfelelő eszközei, ez egy feladat, amit sok autótulajdonos meg tud oldani. Itt egy általános áttekintés a folyamatról:

Fontos megjegyezni, hogy ez egy általános áttekintés, és a lépések specifikusak lehetnek a jármű típusától függően. Ha nem érzi magát kényelmesen ezekkel a feladatokkal, vagy ha összetettebb fékrendszeri alkatrészekkel, például tárcsákkal vagy féknyergekkel foglalkozik, célszerű szakmai segítséget kérni.

Mindig konzultáljon a jármű kézikönyvével a konkrét utasításokért, és ha bizonytalan, fontolja meg a segítségkérést egy képzett szerelőtől vagy fékszerviz szakembertől. A fékrendszerek létfontosságúak a járműbiztonság szempontjából, tehát fontos, hogy biztosítsa a helyes kivitelezést.

Mi történik, ha nem cserélem le a fékeimet?

Ha megengedik, hogy elkopjanak a csere előtt, más fékrendszeri alkatrészek, különösen a féktárcsák vagy dobok is károsodhatnak. A kopott vagy kompromittált fékbetétekkel való vezetés a járműves közlekedés számára biztonságtalan körülményekhez vezethet, emellett gyakran költséges javításokkal jár.

Elülső vagy hátsó fékek kopnak-e gyorsabban?

Egy ilyen rendszer az a fékrendszer. Ez a jármű működésének egyik legfontosabb eleme, ezért különös figyelmet kell rá fordítani gyakori csere és karbantartás során. A legtöbb járműben az elülső fékbetétek általában gyorsabban elkopnak, mint a hátsók, mert nagyobb részét képzik a fékerőnek, különösen a fékezés kezdeti szakaszában. A jármű súlya a fékezés során az elülső részre mozdul, nagyobb nyomást gyakorolva az elülső fékekre.

A kopás sebessége azonban változhat a vezetési szokások, a jármű súlyelosztása és a fékrendszer tervezése alapján. Fontos követni a gyártó ajánlásait, és rendszeresen ellenőrizni minden fékrendszeri alkatrészt annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy megfelelően működnek.

Autóalkatrészek AutoPower
Autóalkatrészek AutoPower

Legjobb márkák fékbetét és egyéb alkatrészek számára

Tekintse meg a fékbetét kapcsolatos cikkünket különböző nyelveken